Skydda din kommunikation med säkra webb formulär

- SCAB - > Bloggen > Cybersäkerhet > Skydda din kommunikation med säkra webb formulär
Säkert Webbformulär

IT-säkerheten blir allt viktigare och allt större resurser läggs ned på att säkra upp IT-systemen. Samtidigt är det vanligt att webbplatsens kontakt- och andra formulär glöms bort i detta säkerhetsarbete om de inte ingår i ett större system som används i webbplatsen. Men du behöver också skydda din kommunikation.

Med tanke på att webbplatserna ständigt utsätts för alla möjliga typer av försök till att stjäla känslig info och/eller plantera skadlig kod är, webbplatsens formulär särskilt utsatta när info från formulären sänds, vilket ofta sker i form av ett helt oskyddat e-postmeddelande.

Vem som helst med rätt verktyg kan alltså läsa om vilka kunder som tar kontakt och vad de skriver till dig, tips som lämnas till journalister eller anmälningar från visselblåsare. En hel del annan viktigt info lagras också i webbservrarnas loggar som IP-adresser, tidpunkter och ibland faktiskt hela meddelanden i klartext. Loggarna är är ett av huvudmålen vid lyckade inbrott.

Vi har ofta stött på detta i vårt säkerhetsarbete ute hos våra kunder och kan konstatera att de lösningar som finns på marknaden i regel antingen är undermåliga eller alltför komplexa för den här typen av behov. Vi har därför under våren 2021 själva utvecklat ett helt nytt system, ANON::form, för extremt säkra webb formulär som vi nu rullar ut.

ANON::form säkras genom att innehållet krypteras redan i webbläsaren (E2EE) och alltså sänds direkt från besökarens webbläsare som ett krypterat e-post meddelande. Meddelandet dekrypteras sedan i mottagarens e-postklient. Tjänsten driftas på våra egna säkerhetsbyggda servers som finns i Finland och Tyskland, de har all berörd loggning avstängd vilket borgar för att känslig data aldrig kan falla i fel händer även om någon lyckas byta sig in i systemet.

ANON::form fungerar för alla typer och storlekar av organisationer och är prissatt så att även små organisationer skall ha råd med bra säkerhet. Läs mer om tjänsten på webbplatsen, du hittar också en hel del matnyttigt om kryptering och säker e-posttrafik (skrivet för dig som inte är IT-expert) som du har stor nytta av i din övriga verksamhet.