Säker IT-drift

- SCAB - > Bloggen > Cybersäkerhet > Säker IT-drift

Virtualisering har många fördelar i jämförelse med it-drift av egna servers och infrastruktur i eget eller hyrt serverrum. Tex en VPS (Virtual Private Server) är flexibel, kostnadseffektiv, tillgänglig och kan bli utplacerad var som helst i världen. En liten VPS för hemsidan, webbaserad kundservice eller försäljning mm blir också en alltmer populär ersättare till de traditionella webbhotellen.

Samtidigt kan man konstatera att utbudet av virtualiserade tjänster är enormt och att kvaliteten varierar väldigt mycket, vilket gör det svårnavigerat även för härdade branschexperter.

Vi i SCAB har varit verksamma i drygt 30 år i branschen och har mycket stor erfarenhet av serverhosting, outsourcing, co location, datadrift, asp, serviceproviders, molntjänster och virtuella kontorsmiljöer. Vi vet hur man bygger och driver en virtualiserad miljö på rätt sätt, det är till oss du skall vända dig om du är kvalitets- och säkerhetsmedveten.

Vi jobbar enbart med utvalda leverantörer som vi samarbetat och arbetat med under lång tid och kan erbjuda en komplett kostnadseffektiv service, allt från domänregistering och -drift, servercertifikat samt installation och drift av VPS och alla andra typer av virtualiseringar.

Du väljer själv på vilken nivå du vill utnyttja våra tjänster. Vi kan göra allt från att vara en helhetsleverantör där vi tar hand om allt det tekniska och driver det i våra egna konton, till installationer där vi gör jobbet men i dina konton (som vi kan skapa till dig), till projektledning där din personal gör själva jobbet, eller till enbart konsultationer och rådgivning. Ta kontakt och diskutera dina speciella behov!

OBS! Alla nedan angivna priser är endast exempel som anges utan moms och skall inte tolkas som offert eller erbjudande, endast riktgivande för att beskriva den prisbild du kan förvänta dig från oss. Begär alltid en offert som utgår från ditt speciella behov och specifikation.


Domänregistrering; våra leverantörer erbjuder alltid kontrollpanel för självservice, vilket ger dig full kontroll över din domän utan behov av att kontakta någon under kontorstid, och möjlighet att registrera alla förekommande toppdomäner till förmånliga priser.

Vi kan också komplettera med DNS-tjänster för litet mer speciella behov som komplexitet, PoP (Points of Presence), DNS-failover, SLA, API mm.

Prisex för en “.ax” domän, 32€/år inkl domändrift med tjänster för de vanligast förekommande behoven + vår engångsavgift för att registrera domänen och installera den enligt dina önskemål.


Certifikat; vi erbjuder alla typer av certifikat för krypterad trafik, krypterad e-post eller identifiering, från alla certifikatleverantörer, till mycket konkurrenskraftigt pris.

Om dina behov inte är så stora för din webbplats så kan vi installera LetsEncrypts SSL gratiscertifikat i din server dig med automatisk uppdatering, även wildcard-certifikat om du använder flera adresser på samma domän (adress1.min.dom, adress2.min.dom osv). Ha alltid SSL (https) på din webbplats!

OBS! Vi erbjuder också SSL gratiscertifikat med automatisk uppdatering från norska Buypass AS om du hellre vill ha en europeisk leverantör. De erbjuder dock inte wildcard-certifikat i gratisversionen.

Priser från 8 USD/år för singel-domain certifikat från Comodo, 34 USD/år för wildcard-certifikat från AlphaSSL eller 36 USD/år för multi-domain certifikat från Comodo. Eller om du vill ha det bästa för din webshop; Buypass SSL Evident Certificate, från 240 EUR/år. Vi tar en engångsavgift för köpet och hanteringen av certifikatet.


VPS (Virtual Private Server); vi samarbetar med främst OVH och Hetzner som är certifierade (ISO/IEC 27001, 27017, 27018, 27701), uppfyller kraven från GDPR, använder grön energi och erbjuder mycket bra och pålitlig kvalitet till förvånansvärt förmånliga priser. Drygt 30 datacenter utspridda över hela världen, finns även i Finland.

I princip allt går att virtualisera, inte bara servers utan hela infrastrukturen, vilket blir allt vanligare i små och mellanstora organisationer i takt med att personalen i allt högre grad jobbar hemifrån.

Prisex för en liten Linux webbserver (Nginx + PHP) med WordPress (teknisk installation, 2FA säkerhet) och SSL (https med LetsEncrypt eller Buypass), Postfix mailserver för utgående trafik med stöd för digital signatur av mail, DDos (överlastningsskydd), brandvägg (skyddar servern), webapplikationsbrandvägg (Modsec WAF, skyddar WordPress), aktivt brute-force skydd (Fail2Ban) samt antivirus (ClamAV, gratis). Datacenter i Finland.

  1. “Nyckeln i handen” engångs installationskostnad från 400€ ex moms. Du sköter själv eller anlitar någon att sköta driften och underhållet.
  2. VPS hyreskostnad 3,49€/månad (2 vCPU, 2Gb RAM, 40Gb SSD HD, 20Tb utgående trafik, obegränsad inkommande trafik), möjlighet till snapshot (0.01€/GB/månad) och automatisk backup (7 versioner, 20% av VPS priset).
  3. Teknisk installation av WordPress ingår, vi erbjuder också hjälp med anpassningar och teman enligt särskild offert.

Microsoft 365 eller Google Workspace; skaffa dig en proffsig virtuell kontorsmiljö utan knepig och dyr drift av egna e-post och dokumentservers och dyra kontorsapplikationer. Vi hjälper dig att lägga upp det hela, flytta din nuvarande verksamhet samt även administrera det åt dig om du vill slippa den delen också, begär offert.

Prisex Microsoft 365 Business Basic (online verisonen) 4,20€/användare/månad eller Microsoft 365 Business Standard (inkl Office apparna) 10,50€/användare/månad. Du kan självklart använda din egna domän utan extra kostnad.

OBS! Vi rekommenderar dig att använda Microsofts och Googles tjänster i deras egen drift då detta är mest förmånligt i längden och även borgar för att allt är uppdaterat och att säkerheten verkligen fungerar. Det finns bra 3-parts leverantörer därute, men tyvärr också många dåliga.


Säker e-post; även om Microsofts och Googles tjänster kan anses vara tillräckligt säkra för de vanliga dagliga uppgifterna så är de absolut inte tillräckligt säkra när det gäller särskilt känslig information som tex omfattas av GDPR eller handlar om affärshemligheter. För de ändamålen behövs en särskild säkerhetsnivå där alla e-postmeddelanden krypteras redan i e-postklienten innan de lämnar din dator.

Vi är sedan länge specialiserade på cybersäkerhet och kan skapa trygga lösningar också när det gäller din e-post kommunikation. Vi använder Open Source tjänster med PGP kryptering i våra lösningar, vilket förutom att det är det mest trygga sättet att skapa säkra lösningar på då källkoden är öppen och kan granskas av vem som helst, också ger mycket kostnadseffektiva lösningar som ofta tom är helt gratis att använda.

Läs mer om detta på vår särskilda webbplats för säker e-post.


Virtualisering passar nästan all slags verksamhet och kan även användas i miljöer där lokal infrastruktur krävs för vissa delar. Virtualisering är, rätt använd, kostnadseffektivt och säkert. Vi hjälper dig i stort och smått, kontakta oss idag och diskutera dina speciella behov!