Nu öppnar vi “visselblåsare” servers i Finland

- SCAB - > Bloggen > Cybersäkerhet > Nu öppnar vi “visselblåsare” servers i Finland
Visselblåsare

På begäran öppnar vi nu nya servers för visselblåsare tjänsten också i Finland, som du kan välja utan extra kostnad i vårt E2EE Formulär BASIC paket.

Som vi berättat om i ett tidigare inlägg så skall bland annat alla arbetsgivare med minst 50 anställda skapa ett system där sk visselblåsare på ett tryggt sätt, utan att riskera repressalier, kan rapportera om oegentligheter i verksamheten.

Senast den 17 september 2021 ska samtliga EU:s medlemsstater ha implementerat lagstiftning för detta. Om ditt företag/organisation ännu inte skapar en sådan kanal är det hög tid att ta tag i detta nu!

Det behöver inte alls vara dyrt eller komplicerat. Till skillnad från andra system som erbjuder denna service och som främst vänder sig till stora organisationer, ofta med tusentals anställda, är vår ANON::form lösning framtagen med målsättningen att skapa ett så lättanvänt och förmånligt system som möjligt som uppfyller alla krav, men är anpassat för de mindre verksamheternas behov.

Så här fungerar det:

 1. En person fyller i och skickar ditt ANON::form formulär. Allt formulärdata krypteras redan i webbläsaren och sänds som ett säkert och ospårbart e-postmeddelande, inget sparas i datorn eller webbläsaren.

 2. Mottagaren (du eller tex en extern jurist) har ett E2EE e-postkonto, hos en extern leverantör eller som en del av din egen e-postlösning, som tar emot formulärdatat och dekrypterar alltihop i din e-postklient.

 3. Den som tar emot meddelandet inleder den process som på förhand har skapats för aktuellt formulär. Egna interna verktyg används för detta, så här känslig info skall helst inte hanteras i ett internet online-system där allt från hackers till systempersonal eller klåfingriga myndigheter kan komma åt ditt data.

För att göra det så enkelt som möjligt för dig har vi skapat baspaketet E2EE Formulär BASIC där vi samlat de viktigaste sakerna, det här ingår i paketet:

 1. Sex olika formulär, ett standard kontaktformulär samt ett litet och ett stort visselblåsarformulär, fristående eller bäddas in i befintlig webbplats (även WordPress och Drupal). Kika gärna på vår demo av de fristående formulären. De inbäddade formulären är helt lika men saknar delen ovanför själva formuläret, tex så här.

 2. Du använder din egen logo och har möjlighet att anpassa utseendet med en egen CSS. Vi kan hjälpa till med detta vid behov (ingår inte i paketpriset), eller så fixar du det själv, du får en mall av oss.

 3. Formulären är byggda med språkbibliotek och har i paketet stöd för svenska, finska och engelska som aktiveras enligt önskemål (ett eller flera valfria). Du kan lägga till andra språk, du kan översätta själv eller så hjälper vi till (ingår inte i paketpriset).

 4. I det stora visselblåsarformuläret kan du ha fler än en mottagare, vilket rekommenderas i en liten verksamhet där det tex bara finns en person med HR- eller personalansvar. Vi kan skapa flera gratis E2EE e-postkonton om de skall vara personliga, eller en komplett E2EE lösning för din organisation (se punkt 9).

 5. Välj en av fyra olika domäner; secure.ax, sec.contact, secform.se eller turvaisa.fi. Adressen till formuläret är en kombination av ditt konto-id och domänen, tex vårt fristående kontaktformulär finns på URL “https://scab.secure.ax“. Vill du använda fler än en av domänerna med ditt kund-id så går det bra (ingår inte i paketpriset).

 6. Certifikat från Buypass eller LetsEncrypt ingår (alltid https). Du kan också köpa ett annat certifikat från valfri utfärdare via oss om du av någon anledning inte vill använda ett Buypass eller LetsEncrypts certifikat (ingår inte i paketpriset).

 7. Två olika serverplaceringar erbjuds idag i baspaketet; i Finland (nytt!) eller Tyskland. Alla våra servers är oavsett leverantör byggda med samma höga krav på säkerhet och skydd mot spårbarhet. Om servers i nya länder dyker upp senare i baspaketet kan du byta till en server i det nytillagda landet för en engånskostnad om det landet passar dig bättre.

 8. En gratis E2EE skyddad e-postlåda för att ta emot meddelanden från formulären. Om du hellre vill använda en egen lösning för att ta emot E2EE krypterade meddelanden så går det bra, den måste dock stöda PGP. Vi har olika intressanta alternativ (tex med stöd för Outlook, Thunderbird eller Apple Mail), för säker E2EE e-post hos en extern leverantör om du behöver hjälp med detta (ingår inte i paketpriset).

 9. Kostnader.
  1. Vårt baspaket har en engångs installations-/uppläggningskostnad och en fortlöpande prenumerationskostnad för driften av tjänsten som vi debiterar i förskott, mot faktura. Se aktuella priser här, villkoren hittar du här.
  2. Om en extern leverantör används som mottagande av formulärdata från oss så debiterar vi för arbetet med att lägga upp den tjänsten om det inte ingår i något av våra paket eller erbjudanden. Du betalar sedan ev prenumerationskostnader direkt till leverantören enligt dennes prislista och villkor mm.
  3. Alla extra kostnader för vårt arbete som inte ingår i våra paket debiteras som konsultjobb enligt vår aktuella prislista.

Det är mycket lätt att komma igång med vårt baspaket och det finns goda möjligheter att anpassa till olika behov. Om baspaketet inte räcker till så kan vi självfallet skapa helt skräddarsydda lösningar; tex egen server i valfritt land, egen domän, speciella högsäkerhetsformulär för andra behov.

Det här är den tekniska delen av din lösning. Vi hjälper gärna till också med att skapa den process som hör till visselblåsarformuläret, som konsultjobb. Hör av dig och boka ett digitalt möte för en diskussion om dina speciella önskemål och behov.