Från december 2021 gäller ny lagstiftning om stärkt skydd för visselblåsare i alla EU-länder vilken berör alla arbetsgivare med minst 50 anställda. Trots detta saknar många, framför allt mindre, organisationer fortfarande ett godkänt visselblåsarsystem.
En stor orsak till detta är att de flesta upplever kravet som ytterligare en rätt stor utgiftspost för något som i praktiken har liten betydelse för deras dagliga verksamhet.
En bild som förstärks av de hårt marknadsförda dyra “visselblåsarsystem” som i praktiken endast är modifierade vanliga ärendehanteringssystem med viss förstärkt säkerhet. Som även gärna förs fram av juristbyråerna då deras tjänster ingår som en del av dessa lösningar.
Men verkligheten är att den absoluta majoriteten organisationer faktiskt klarar sig med betydligt enklare (och mycket billigare) lösningar.
Det EU-direktivet och lagstiftningen kräver är att det finns en intern process för att hantera anmälningar om oegentligheter i organisationen samt minst en säker rapporteringskanal. Både processen och rapporteringskanalen skall även skydda integriteten hos den som använder kanalen. Och den som rapporterar skall ha möjlighet att vara anonym om den så önskar.
Faktum är att många av de dyra specialsystemen inte uppfyller dessa krav på ett bra sätt, framför allt när det gäller integriteten. Den främsta svagheten finns i att de är molntjänster och därmed sårbara för intrång, även interna.
Många visselblåsarsystem har också kravet att den som rapporterar först måste skapa ett konto i systemet. Vilket förutom integritetssårbarheten upplevs mycket negativt och direkt motverkar syftet med visselblåsning.
Efter diskussioner 2019-2020 med flera av våra kunder konstaterade vi att de allra flesta organisationerna redan har en intern process för att hantera inrapporterade oegentligheter och att det som egentligen saknades var en säker rapporteringskanal. Och så föddes det projekt som sedan landade i företaget Anonform Ab (ANON::form).
ANON::form är en tjänst som erbjuder extremt säkra och fullt anonymiserade webbformulär som även kan användas som en enkel godkänd visselblåsarkanal, något allt fler upptäcker och använder.
Om din organisation omfattas av lagkravet men fortfarande inte har en godkänd visselblåsarlösning eller tycker att den nuvarande lösningen är för dyr och/eller komplicerad; välj ANON::form som rapporteringskanal.
Vi hjälper gärna till med det praktiska, från integrationsstöd till interna processer, kontakta oss här.
Läs mer:
Skydd för visselblåsare
Visselblåsare; din optimala guide till EU-direktivet
Så skapar du en enkel och billig visselblåsar-lösning